targeted.gr

Air France: Στα πλάνα της περικοπή παροχής γευμάτων στις πτήσεις της

Οι αεροπορικές εταιρείες συνεχώς αναζητούν νέες μεθόδους για την ελάττωση των εξόδων τους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα δωρεάν σνακ και γεύματα, προκειμένου να περιορίσουν το budget τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μια ακόμη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία σκοπεύει να αποσύρει τα δωρεάν γεύματα. Συγκεκριμένα, η Air France, μέλος του Ομίλου Air France-KLM, προγραμματίζει την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου όπου οι επιβάτες θα μπορούν να προμηθεύονται φαγητό και ποτά στις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων από το 2025, σύμφωνα με αναφορές από το Euronews.

Αυτή τη στιγμή, η αεροπορική εταιρεία ξεχωρίζει σε σχέση με τους χαμηλού κόστους ανταγωνιστές όπως η Ryanair και η easyJet, καθώς προσφέρει δωρεάν ποτά, σάντουιτς, σνακ ή γλυκά στις περισσότερες πτήσεις της οικονομικής θέσης, ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης.

Οι επιβάτες της Air France έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν γεύματα a la carte κατά την κράτηση ή μέχρι 24 ώρες πριν από την πτήση. Μελλοντικά, οι επιβάτες ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αγορές κατά τη διάρκεια της πτήσης. Παράλληλα, δεν θα ισχύει χρέωση για όλα τα προϊόντα, καθώς οι επιβάτες θα εξακολουθούν να μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν νερό ή ένα ζεστό ρόφημα, συνοδευόμενο από ένα μικρό γλυκό ή αλμυρό σνακ.

Στην αρχή, το νέο προαιρετικό σύστημα πληρωμής θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε πτήσεις της Air France από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού προς Ελσίνκι και Λισαβόνα.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν η εξοικονόμηση κόστους θα οδηγήσει σε μειωμένες τιμές εισιτηρίων ή αν θα εφαρμοστεί σε άλλα δρομολόγια.

Να σημειωθεί ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν μέσω της Business class δεν θα επηρεαστούν από αυτές τις νέες ρυθμίσεις. Θα συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν γεύματα, καθώς και σε ζεστά και κρύα ποτά, μαζί με μια ποικιλία αλκοολούχων ποτών.

Η παροχή δωρεάν γευμάτων έχει μειωθεί σταδιακά στις περισσότερες πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, από τότε που οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ryanair, εισήγαγαν το μοντέλο pay-on-board τη δεκαετία του ’90.

Τα τελευταία χρόνια, διεθνείς αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways και η Lufthansa έχουν εφαρμόσει το σύστημα pay-on-board στις πτήσεις τους μικρών αποστάσεων.

Αν και ορισμένοι επιβάτες ενδέχεται να μην εκτιμήσουν αυτή τη νέα κατάσταση, η κατάργηση του δωρεάν catering κατά τη διάρκεια των πτήσεων θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), το 2023 υπολογίστηκε ότι παράγονται 1,14 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων ως απόβλητα από το εν πτήσει catering κάθε χρόνο.